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Dear Mr Price
GASNET ACCESS ARRANGEMENT - REFERENCE SERVICES

We are asked to consider certain elements of GasNet’s proposed revised Access
Arrangement. Capitalised terms not otherwise defined shall bear the meanings
ascribed to them in the National Third Party Access Code for Natural Gas Pipeline
Systems (“Access Code™).

As you will see, we conclude that the Access Code definition of Service is
expansive enough to encompass the provision of a Pipeline’s Capacity by one
Service Provider to another who, in turn, will operate the Pipeline. The Access
Code contemplates the split of such responsibilities. The definition of Service in
the Access Code is limited only by what it expressly excludes, which is the
production, sale, or purchase of Natural Gas. Thus, to comply with the Access
Code, the GasNet Access Arrangement must not only detail its Reference Tariff,
but also the Reference Service to which it relates.

The Access Code Contemplates Division of Responsibilities

Section 10.2(b) of the Access Code contemplates a division of obligations as
between an owner and an operator of a Pipeline. GasNet owns and maintains the
GasNet System (being the gas transmission system in Victoria commonly known
as the “Principal Transmission System”), but VENCorp operates it. Section
10.2(c) requires responsibility for Access Code compliance to be split as between
the two in their respective Access Arrangements.

It is noteworthy that, whilst section 10.1(b) permits the lodging of one Access
Arrangement by GasNet or VENCorp on behalf of both GasNet and VENCorp,
this is not an option that has been pursued.
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GasNet’s Services Policy

In its Access Arrangement, GasNet has described the Reference Service as
“comprising the transportation of gas through the [GasNet System] via the Market
Carriage system under the MSO Rules” and that VENCorp, as operator of the
system under the MSO Rules, “is responsible for the provision of the Reference

,9l

Service”.

We have considered previously matters raised by GasNet’s lawyers in their
correspondence with VENCorp on the issue of the Reference Service (“the
GasNet view”) and note that the Victorian Department of Natural Resources and
Environment has also sought independent advice on this issue (“the DNRE
view”). We have had the benefit of considering this opinion, as well. (As an
aside, we consider the DNRE should revisit the issues raised in this
correspondence in light of the content of GasNet’s proposed Access
Arrangement).

It would appear that the GasNet Access Arrangement is drafted on a very limited
interpretation of the terms “Service” and “Significant part of the market”. It
might be that the ACCC will regard this limited interpretation as inconsistent with
the terms of the Access Code.

Meaning of Service

In its Access Arrangement, GasNet states that it does not “provide any aspect of
the Reference Service directly to Users” (see clause 3.2); the reason for this is
stated in the GasNet View, namely a Service does not include “use” of the
pipeline. In support of this proposition, GasNet compares the Access Code’s
definition of Service with the definition of “service” in section 44B of the Trade
Practices Act 1974 (Cth) (“TPA”).

The Access Code definition of Service (which is contained in section 10.8) is an
inclusive definition. It states:

‘Service’ means a service provided by means of a Covered Pipeline (or when used
in section I a service provided by means of a Pipeline) including (without
limitation):

(a) haulage services (such as firm haulage, interruptible haulage, spot
haulage and backhaul);

! See clause 3.2 of GasNet’s proposed Access Arrangement.
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(b) the right to interconnect with the Covered Pipeline; and

(c) services ancillary to the provisions of such services,
but does not include the production, sale or purchasing of Natural Gas.

The definition is limited only to the extent that it does not include production,
sale, or purchasing of Natural Gas. This means that it can include any other type
of service associated with a Pipeline.

By way of contrast, the definition of “service” in section 44B of the TPA is also
drafted as an inclusive definition with some clear exclusions, but it also has one
major difference. It omits the qualifier “without limitation” at the conclusion of
its opening phrase. It states:

“service” means a service provided by means of a facility and includes:

(@) the use of an infrastructure facility such as a road or railway line;
(b) handling or transporting things such as goods or people;
(c) a communications service or similar service;

but does not include:

@) the supply of goods;

(e) the use of intellectual property; or
& the use of a production process.”

The omission of “without limitation” in the opening phrase of Section 44B is an
important distinction between the respective definitions that the DNRE View
emphasises (and such emphasis is justified in our view). The omission of the
expression “use of a pipeline” in the Access Code definition does not mean that
this concept was intended to be excluded.

Moreover, we think that there is another reason why the GasNet view is not
sustainable.

The gas industry has traditionally considered the transportation of gas by means of
a pipeline as a service, not use of a pipeline. The transportation of gas is made
possible by a combination of a number of services that includes use of
compressors, regulators and other equipment equipment, and it is common to refer
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to the haulage of gas as the provision of a service. The Access Code itself
acknowledges this by referring to Pipeline owners and operators as “service
providers”. Moreover, we think that there is no inconsistency between the two
definitions; “haulage” under the Access Code definition equates to “use” under
the TPA definition.

Therefore, we think that the only limitation on the definition of Service in the
Access Code is the stated exclusion, namely, the production, sale or purchase of
Natural Gas.

Significant Part of the Market

Section 3.2(a) of the Access Code requires an Access Arrangement to include a
description of the Service(s) that a Service Provider will make available to Users,
or Prospective Users. These Services might include any that are likely to be
sought by a significant part of the market.

The GasNet View is that VENCorp cannot constitute a “significant part of the
market” but does not detail its view of the market.

In our view, the market must be constituted by the pool of potential buyers and
sellers of services of the type under review, which is consistent with the view of
the Australian Competition Tribunal in the Eastern Gas Pipeline decision. The
reasons for the Tribunal decision lead us to conclude that VENCorp is part of the
market, and, being the wholesale gas market operator in Victoria, is a significant
market participant in the market for transmission services. VENCorp manages all
Pipeline Capacity and trading and, as between GasNet and VENCorp, VENCorp
is a User of the Reference Service provided by GasNet, which is essentially the
provision of access to the GasNet System in order for VENCorp to operate the
System.

Even if this criterion were not met, the ACCC has a discretion pursuant to section
3.2(a)(ii) to require GasNet to include any Service in its Services Policy. It would
seem to us that the ACCC may apply this Section to give regulatory certainty to
the availability of the GasNet System to enable VENCorp to operate it in
accordance with the MSO Rules.

Inconsistency with Service Envelope Agreement

The relationship between the Service Envelope Agreement (“SEA”) and the
Access Arrangement has also been the subject of comment. The GasNet View is
that clause 11.2 of the SEA is inconsistent with the current Access Arrangements,
and this must be remedied.
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From our point of view, the primary purpose of the SEA is to describe the Service
GasNet makes available to VENCorp?®, which is the capacity of the “Principal
Transmission System” in Victoria, and which, in turn, enables VENCorp to
exercise its statutory operational function’. Schedule 3 of the SEA describes
certain services that GasNet provides to VENCorp, but these are really ancillary to
the main purpose of the document.

We agree with the DNRE View, in that we fail to see the relevance of clause 11.2
of the SEA in the context of GasNet and VENCorp obligations to define their
respective Access Arrangements. The fact that clause 11.2 authorises GasNet to
collect the Transmission Tariff does not diminish in any way the argument that
GasNet is providing a Service. There would be no need for the SEA if that were
true.

The real question that the SEA gives rise to is: if a Pipeline’s Capacity is fully
booked, or contracted, must a Service Provider still detail a Reference Service in
its Access Arrangement? For the reasons we detail below, we think that the
answer is in the affirmative until the Pipeline ceases to be Covered.

What a Revised Access Arrangement must Include

If an Access Arrangement is being revised, section 2.29 of the Access Code
requires that it contain, as @ minimum, the elements described in sections 3.1 to
3.20.

The elements that are relevant to the issue of a Reference Service are detailed in
sections 3.1, 3.2, 3.3 and 3.6. We will deal with each in turn.

1 Sections 3.1 & 3.2 - Services Policy

An Access Arrangement must include a policy on the Service(s) to be
offered (section 3.1) and this policy must comply with certain principles,
which are detailed in section 3.2.

We considered the meaning of Service earlier, and concluded that it is
broad enough to include the provision of a Pipeline by one Service
Provider to another, to enable the latter to operate it.

? See clause 4(1) of the SEA.

3 See section 160 of the Gas Industry Act 2001.
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Section 3.3 — Reference Tariffs and Reference Tariff Policy

This section states that an Access Arrangement must include a Reference
Tariff for, inter alia, “at least one Service that is likely to be sought by a
significant part of the market”.

In other words, section 3.3 requires a revised Access Arrangement to
include a Reference Taritf for a Service.

The definition of Reference Tariff is a “Tariff specified in an Access
Arrangement as corresponding to a Reference Service™. One need only
consider Chapter 8 of the Access Code that details the Reference Tariff
Principles to conclude that the concepts of a Reference Tariff and a
Reference Service in the Access Code are inextricably linked, and that
the omission of the word “Reference” in section 3.3 is accidental.

For example, section 8.1(a) requires a Reference Tariff to be designed to
achieve the objective of providing the Service Provider with the
opportunity to earn an income stream that recovers the efficient costs of
delivering the Reference Service. Not only does this link a Reference
Service to its Reference Tariff, but it also requires the Service Provider to
actually deliver the Reference Service itself.

In its Access Arrangement, GasNet is detailing a Transmission Tariff,
which is stated as being “the portion of the Reference Tariff applicable to
the Tariffed Transmission Service.”

Furthermore, in clause 3.2 of its proposed Access Arrangement, GasNet
describes the Reference Service as having two components:

(a) the VENCorp Services; and
(b) the Tariffed Transmission Service.

This is where we think that GasNet’s view trips over itself. How can it
be that the Reference Service (that GasNet argues is being provided
entirely by VENCorp) include a Service, the Tariffed Transmission

4 Section 10.8 of the Access Code.

> See clause 3.2 of GasNet’s Proposed Access Arrangement.
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Service, in respect of which GasNet is seeking approval of a Reference
Tariff?

Is it not the case, then, that GasNet’s Reference Service is GasNet’s
Tariffed Transmission Service in respect of which it is seeking the
approval of a Reference Tariff, ie the Transmission Tariff?

It is our view that, in order for GasNet’s proposed Access Arrangement
to comply with the Access Code, it must state that the Tariffed
Transmission Service is GasNet’s Reference Service.®

3 Section 3.6 — Terms and Conditions

It is also mandatory that an Access Arrangement include the terms and
conditions upon which the Service Provider will supply each Reference
Service.

Therefore, unless GasNet’s Access Arrangement includes a Reference
Service (along with its terms and conditions of supply), it has not
complied with section 2.29 of the Access Code.

Moreover, we think that it is acceptable for GasNet to adopt the MSO
Rules as the terms and conditions on which the Reference Service will be
supplied, however, we cannot comment on their adequacy.

Consequences of Failure to Include Mandatory Elements

Section 2.46 of the Access Code states that the ACCC:

...may approve proposed revisions to an Access Arrangement only if it is
satisfied the Access Arrangement as revised would contain the elements
and satisfy the principles set out in sections 3.1 to 3.20.

Therefore, the ACCC might not approve GasNet’s proposed revised Access
Arrangement if it believes that GasNet has not delineated its Reference Services
and linked them to each of their Reference Tariffs. The Access Code provides
that the ACCC may require amendments to the GasNet proposed revised Access
Arrangement or make appropriate changes itself in certain circumstances, but we
have not been asked to review these powers in detail.

% Once this point is reached, it is then necessary to ensure that both VENCorp’s and GasNet’s
Reference Services adequately describe the terms of access to the GasNet System.
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If you have any queries, please contact Evy Papadopoulos on (03) 9672 3395.

Yours faithfully
CORRS CHAMBERS WESTGARTH
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Paul Rainey
Partner
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